Friday 12 August 2011

sambal sotong with petai..

ni resepi sambal yg mudah n ringkas but rasa die yummy..kalau korang x nak petai,xyah la masuk kan..ikut la kalau nak ke x nak..hehehe,sambal ni kalau nak sedap korang kene masak lama sikit dalam setengah jam paling kurang..sbb cili tu lagi lama korang masak,lagi best rasa die..kalau aku nak masak special tuk someone special,aku tumis dulu pastu bila dh nak masak aku kecil kan api..so biar je die masak lelama mggunakan api kecil tu..sampai la pecah minyak,cube la kalau x caya:p


Bahan-bahan untuk sambal sotong:-
sotong basah/sotong kering(kalau sotong kering u all kene rendam sekejap sblom masak k)
petai(suka hati bnyak mana nak letak dlam sambal tu)
bawang besar - 3-5 biji(bawang ni banyak x pe,die manis n sedap)
bawang putih 2-3 ulas
cili kering 15-20 tangkai(nak pedas lebihkan cili)
belacan - sedikit je,anggaran 1 inci ke
gula 2 camca besar
garam secukup rasa
1 sudu makan kicap manis(kicap ape pun boley,kicap makn ngn nasi tu pun ok)
air asam jawa 2 sudu makan(air ni jangn pekat sgt,kang masam)
kulit kayu manis
bunga cengkih
daun pandan(ni xde pun x pe-utk aromakan sambal tu jew)

 Cara memasak:-
cili kering,bawang besar,bawang putih,belacan blend suma sekali.
panaskan minyak,tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang n daun pandan,
kemudian masuk kan bahan2 yg d blend td,
masukkan gula dan garam dan biar sampai pecah minyak,
bila pecah minyak masukkan air asam jawa n sedikit air,
pastu masuk kan sotong dan petai,biar mendidih kejap sampai kuah die pekat,
pastu masuk kan kicap td...
las sekali leh la hias kan dgn bawang besar yg di potong2..siap:p

tak susah kan..lain orang lain cara memasak sambal,ni cara intan..simple but nice,rasa air tangan org berbeza2,betul x??heheheh...try la masak sambal ni ok..selain sotong ,leh je masuk kan ikan bilis ke,ikan ke,kerang ke,ayam ke..pa pe je la...ok..Selamat mencuba...



No comments:

Post a Comment