Wednesday 10 August 2011

nasi ayam semudah a.b.c....

1 ekor ayam-basuh dan rebus bersama sup bunjut,kira cam buat sup la..jangan rebus terlampau masak nanti
kita nak goreng ayam tu..lepas tos kan dr air rebusan sup perap ayam tu dgn bahan2 di bawah:-
-7 ulas bawang putih
- halia(di blender bersama bawang putih)<--semasa blender air jangn banyak sgt..nanti cair.
-sos tiram
-sos cili
-gula dan garam
-limau nipis(diperah semasa perap)<--untuk mengelak kan ayam melekat d periuk semasa mggoreng
juga merangupkan kulit ayam.

Cara Masak Nasi:-
4cawan beras
marjerin<--untuk menumis
sehelai pandan
sebatang serai
halia(di hiris halus2)
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
sedikit serbuk kunyit
air rebusan ayam (air sup ayam di atas td)
garam dan gula
susu cair atau santan

panaskan periuk n masuk marjerin,tumis kan halia,kulit kayu manis,b.lawang,b.cengkih,serai juga daun
pandan..bila naik bau,masuk kan air rebusan ayam secukup nya bersama beras,masukkan sedikit susu cair,
masuk kan sedikit serbuk kunyit..last sekali masuk kan garam n gula
(cara masak nasi di atas juga boleh d masak di dalam rice cooker..x perlu menumis..masuk kan suma nye
serentak di dalam rice cooker n masak..senang kan:p)



ayam td selepas perap..panaskan minyak n goreng sehingga garing...



Untuk sambal cili:-

10 tangkai cili merah
2 bawang putih
2 sudu besar air limau nipis
gula dan garam secukup rasa(blend suma bahan)

Method
1. Blend chilie dan bawang
2. Tumiskan chilie dgn bawang sampai masak.
3. Masukan jus limau dan lepas tu adjust rasa sauce itu dgn garam dan gula.


Bahan utk kicap:-

minyak
bawang putih
kicap
sedikit garam n gula

Method
tumiskan bawang putih ke dalam minyak n masuk kan kicap bersama sedikit air,masuk kan garam
dan gula secukup rasa..



No comments:

Post a Comment